Gambling club casino news uk

Labour onder druk om gokreclames in sport aan te pakken

Tijdens een recente bijeenkomst in Westminster kregen Labour-ministers flink wat druk om iets te doen aan gokreclames in Engeland vooral in de sport. Politici actievoerders en bekende voetballers riepen op tot snelle veranderingen om kwetsbare mensen en vooral kinderen beter te beschermen tegen de gevaren van gokken.

Strengere regels voor gokreclames dringend nodig

Op die bijeenkomst werd vooral cultuurminister Lisa Nandy aangespoord om met strengere maatregelen te komen. Waarom? Omdat steeds meer mensen zich zorgen maken over de invloed van gokreclames, vooral in sport, op kwetsbare groepen zoals kinderen.

Iain Duncan Smith, die samen met anderen in een parlementaire groep de strijd tegen gokschade aanvoert, gaf aan dat de meeste Britten strenge regels willen. Uit een enquête blijkt zelfs dat veel mensen helemaal van gokreclames af willen. Hoewel Duncan Smith niet pleitte voor een totaalverbod, zei hij wel dat politici beter naar het publiek moeten luisteren.

Gokreclame in voetbal blijft groot probleem

Voetbal en gokken zijn inmiddels onlosmakelijk verbonden, en daar ligt precies het probleem. Duncan Smith riep op tot een verbod op gokprikkels zoals “gratis weddenschappen” en vond dat gokreclames helemaal weg moesten uit de sport, inclusief de bekende shirtsponsoring. De Premier League-clubs hebben al beloofd dat ze tegen het einde van volgend seizoen geen gokbedrijven meer op hun shirts zullen hebben staan, maar andere vormen van sponsoring, zoals reclameborden langs het veld, blijven voorlopig gewoon bestaan.

Mark Palios, voorzitter van Tranmere Rovers, maakt zich vooral zorgen over de jongere fans. Hij vroeg zich hardop af waarom kinderen die fan zijn van kleinere clubs, zoals die in de lagere divisies, minder beschermd zouden moeten worden dan fans van grote Premier League-clubs. Tranmere en nog 39 andere clubs zijn daarom aangesloten bij de Big Step-campagne, die pleit voor het verwijderen van gokbedrijven uit de sport.

De opmars van gokproblemen en de roep om actie

Cijfers van de Gambling Commission laten zien dat tot wel 2,5% van de Britse volwassenen last heeft van gokproblemen, veel meer dan eerder werd gedacht. Campagnevoerders, gesteund door GambleAware, willen daarom dat gokreclames vóór 21:00 uur worden verboden en dat er meer regels komen om gokschade te beperken.

Lord Foster, voorzitter van de groep Peers for Gambling Reform, benadrukte dat de huidige wetgeving al genoeg mogelijkheden biedt om gokreclames aan te pakken zonder dat er nieuwe wetten nodig zijn. Hij verbaasde zich erover dat de vorige regering deze kans niet heeft gegrepen in hun witboek over nieuwe regels.

De vorige regering, onder leiding van de Conservatieven, zei eerder dat er niet genoeg bewijs is dat gokreclames direct voor schade zorgen. Maar volgens Dr. Heather Wardle van de Universiteit van Glasgow kan je het ook anders bekijken. Ze wees erop dat we bij bijvoorbeeld sigaretten al beperkende maatregelen namen op basis van de schade die we zagen, ook al hadden we toen ook nog geen keihard bewijs. Waarom zou dat bij gokken niet kunnen?

Reacties van de gokindustrie en de regering

De gokindustrie zelf zit ook niet stil. Een woordvoerder van de Betting & Gaming Council zei dat ze al bezig zijn met het promoten van veiliger gokken en dat ze proberen de aantrekkingskracht van gokreclames op kinderen te verminderen. Ze verwezen bijvoorbeeld naar het “fluitje tot fluitje”-verbod, dat ervoor zorgt dat gokreclames niet tijdens live sportwedstrijden op tv te zien zijn. Toch hebben onderzoeken laten zien dat goklogo’s tijdens Premier League-wedstrijden nog duizenden keren opduiken via andere promotiekanalen, zoals die reclameborden langs het veld.

Een woordvoerder van de regering liet weten dat de meeste mensen zonder problemen kunnen gokken, maar dat er betere bescherming moet komen voor degenen die wel risico lopen op gokschade.

 | 

Aanbevolen

Entain verrast met hogere online omzet in Q2 2024

Entain een grote speler in de wereld van gokken en gaming heeft in het tweede kwartaal van 2024 een flinke groei in online inkomsten geboekt.

76% van de Britten wil dat politici stoppen met gokken op verkiezingen

Driekwart van de Britten vindt dat politici niet mogen gokken op politieke markten na het recente “gokschandaal” dat de Britse politiek op zijn kop zette.

Entain in storm: collectieve rechtszaak tegen gokgigant

De Britse gokgigant Entain, eigenaar van Ladbrokes, Coral en Sportingbet, kampt met een nieuwe storm.