Gambling club casino news kansspelautoriteit

Online kansspelaanbieder bestraft voor niet-gerichte reclame in Nederland

De Kansspelautoriteit (Ksa), de Nederlandse kansspelautoriteit, heeft onlangs een waarschuwing gegeven aan een van haar vergunninghoudende exploitanten wegens het overtreden van het verbod op ongerichte reclame.

Een Nederlandse online kansspelaanbieder heeft onlangs een waarschuwing gekregen van de Ksa wegens het overtreden van het verbod op niet-gerichte reclame. Het gaat om een ​​televisiereclame voor een televisiezender waarop een voetballer te zien was die het shirt van deze online kansspelaanbieder droeg. Deze niet-gerichte reclame voldoet niet aan de huidige wetgeving en brengt kwetsbare groepen, met name jongvolwassenen, in gevaar.

Sponsoring en verantwoordelijkheid van de exploitant

In de betreffende televisiereclame, die ook op sociale netwerken werd uitgezonden, waren voetballers te zien, waaronder één ervan een trui droeg met de naam van de exploitant. Hoewel de reclame niet rechtstreeks betrekking had op de exploitant van online kansspelen, is het belangrijk om te onthouden dat laatstgenoemde verantwoordelijk blijft voor alle communicatie met betrekking tot hun merk, inclusief de communicatie die door derden wordt verspreid in het kader van sponsorcontracten.

Op het gebied van sportsponsoring is het essentieel dat er een directe link bestaat tussen de vermelding van de exploitant, de sportpraktijk en de plaats waar deze plaatsvindt (bijvoorbeeld een voetbalstadion). Bij deze televisiereclame was dit verband echter niet duidelijk.

Gezien de maatregelen die de exploitant heeft genomen om herhaling van een dergelijke overtreding te voorkomen, bleef het bij een waarschuwing van de Ksa.

Strijd tegen niet-gerichte reclame: een beschermingsprobleem

Sinds juli 2023 is ongerichte reclame voor online gokken illegaal. Dit verbod heeft sinds 1 juli 2024 ook betrekking tot de sponsoring van programma’s en evenementen. Het is bij dit soort reclame immers onmogelijk om kwetsbare groepen, zoals jongvolwassenen, uit te sluiten, wat deze beschermingsmaatregel rechtvaardigt.

De Ksa ziet erop toe dat deze regels strikt worden nageleefd en zal bij een nieuwe overtreding niet aarzelen om op te treden. Deze maatregel heeft tot doel een verantwoorde speelomgeving te garanderen en risico’s verbonden aan kansspelen te voorkomen, vooral voor de meest kwetsbaren.

 | 

Aanbevolen

Na 3 jaar stopt Tombola met bingo in Nederland

Tombola, één van de grootste online bingoplatforms in Nederland, trekt zich op 1 oktober 2024 terug uit de Nederlandse markt.

Kunst- en cultuursector in paniek door hogere kansspelbelasting

De kunst- en cultuursector in Nederland maakt zich grote zorgen. Door de geplande verhoging van de kansspelbelasting naar 37,8% dreigen veel instellingen in zwaar weer te komen.

Evaluatie Nederlandse gokwet in laatste fase

Deze week is spannend voor iedereen die betrokken is bij online gokken in Nederland. Het onderzoeksbureau Dialogic organiseert een reeks gesprekken.