Gambling club casino news bago

BAGO Reageert op ingaan wijziging gokwet België

De BAGO – Belgian Association of Gaming Operators heeft gereageerd op het ingaan van de ingrijpende veranderingen op de wet Van Hecke. Daarin is onder andere een wijziging in de leeftijdsbeperking om te mogen gokken. Ook is er een principieel verbod op reclame voor kansspelen. Het al bestaande reclameverbod wordt verder aangescherpt. En mogen er geen bonussen en gratis speelrondes meer worden uitgegeven.

Op 1 september is in België een wijziging op de wet Van Hecke van kracht geworden. Nadat deze eerder als wetsvoorstel werd ingediend. BAGO heeft positief gereageerd op deze nieuwe wetgeving. Maar waarschuwt ook voor de mogelijke gevolgen van illegale gokpraktijken.

Wijziging Wet Van Hecke treedt in werking

Deelname aan kansspelen zowel online als fysiek voor iedereen jonger dan 21 jaar is verboden. Dit geldt voor alle vormen van gokken inclusief weddenschappen en speelautomaten. Met uitzondering van de Nationale Loterij. Jongeren die toch proberen te gokken lopen het risico dat ze hun inzetten moeten terugbetalen als de aanbieder nalatig blijkt te zijn. En niet de leeftijd heeft gecontroleerd. Dit is een maatregel die bedoeld is als extra afschrikmiddel.

BAGO is altijd een voorstander geweest voor een verhoging van de leeftijdsgrens om jonge spelers te beschermen tegen mogelijke gokverslaving en andere schadelijke effecten van kansspelen.

Bescherming van jongeren

Deze maatregel in lijn is met de jarenlange inspanningen van BAGO om kwetsbare jongeren te beschermen. Jongere spelers lopen een groter risico op gokverslaving en daarom is het verhogen van de leeftijdsgrens een cruciale stap in de juiste richting.

Wel waarschuwt BAGO dat de verhoging van de leeftijdsgrens mogelijk niet voldoende is om het probleem volledig aan te pakken. Een aanzienlijk risico blijft dat spelers jonger dan 21 jaar hun toevlucht zullen zoeken tot illegale gokaanbieders. Deze aanbieders opereren buiten de wet en bieden geen enkele vorm van spelersbescherming. Hierdoor lopen de spelers groot gevaar.

Wat is de impact van de nieuwe wetgeving?

Hoewel de nieuwe wetgeving een belangrijke stap is in de bescherming van jongeren roept BAGO op om verder te kijken dan alleen de verhoging van de leeftijdsgrens. Zo  moet er een grondige evaluatie moet plaatsvinden van de effectiviteit van de huidige genomen maatregelen. Dit om te bepalen of ze erin slagen om spelers naar het gereguleerde, veilige gokcircuit te leiden. In plaats van naar de illegale markt.

 | 

Aanbevolen

Einde van geschenken en voordelen voor spelers

De Kansspelcommissie heeft zojuist de regels over handelspraktijken in de kansspelsector aangescherpt.

Exclusief Interview: Magali Clavie (KSC) blikt vooruit na recente wetswijzigingen

In een exclusief interview met Gambling Club bespreekt Magali Clavie, voorzitter van de Kansspelcommissie, de recente wijzigingen in de Belgische gokwetgeving en wat dit betekent voor zowel spelers als aanbieders.

Kansspelbedrijven naar de rechter: strijd om de gokregels

Verschillende kansspelbedrijven in België zijn niet blij met de nieuwe gokwet en stappen daarom naar het Grondwettelijk Hof.